Etablert knutepunkt: Hundsund fungerer som et etablert knutepunkt som samler barnehage, skole, idrett, fritids- og mattilbud – et helhetlig miljø som gir barn og unge et trygt og integrert lokalsamfunn og gjør det enklere for familier å bli en del av lokalmiljøet. Det sterke engasjementet fra foreldre, FAU, Snarøya Familielag og folk i nærmiljøet uten direkte tilknytning til barnehagen signaliserer Hundsunds betydning for lokalmiljøet.
Eksempel for Fornebu-utbyggingen: Hundsund-modellen er en suksess som skaper et naturlig møtested hvor barn og unge kan samles, og tilstedeværelsen av mange voksne gjennom hele uken og i helgene gir et trygt fellesskap som forebygger uønsket atferd. Dette bør inspirere til videre utvikling på Fornebu, og bidra til både god ressursutnyttelse og et velfungerende oppvekstmiljø for å sikre gode langsiktig løsninger. Dette bør heller være ambiasjonen fremfor å ødelegge et etablert miljø og skape ny problematikk med store ringvirkninger.
Selv uten utbygging på Fornebu, ville behovet for Hundsund som knutepunkt vært like stort. Hundsund betjener i all hovedsak et ferdig utbygd område - Snarøya, Langodden, Halden - der behovet er stabilt, uavhengig av usikre prognoser om befolkningsvekst, overkapasitet og videre utbygging på Fornebu. Majoriteten av barna sogner videre til Snarøya skole. En nedleggelse vil være en irreversibel og kortsiktig løsning som ikke bare svekker et velfungerende tilbud, men også skaper nye utfordringer for infrastrukturen for de som bor på andre deler av Fornebu. Blant annet vil det føre til økt trafikkbelastning og redusert sikkerhet på Forneburingen, noe som vil påvirke privatpersoner, næringsliv, nyttetransport og utrykningskjøretøy. Beboere på Langodden, Snarøya og Halden belaster ikke Forneburingen med henting/levering til Hundsund i dag.
Vi ønsker å presisere at kommunens anslag om overkapasitet er basert på arealberegninger, ikke faktiske ledige barnehageplasser. Per i dag har ingen barnehager i området kapasitet eller bemanning til å ta imot barn fra Hundsund. De fleste barnehagene, både private og kommunale, har ventelister. Majoriteten av de ansatte på Hundsund bor i andre kommuner og har valgt å arbeide nettopp der, noe som kan gjøre det utfordrende å rekruttere nye medarbeidere til en annen barnehage. Flere av de andre barnehagene sliter allerede med underbemanning og høye vikarutgifter, i motsetning til Hundsund. Befolkningsdata fra desember 2023 viser et klart behov for å beholde Hundsund barnehage, og en nedleggelse vil skape et underskudd på 183 barnehageplasser i nærområdet.
Nedleggelsen av barnehagen er ikke den mest kostnadseffektive løsningen for å øke skolekapasiteten. Kostnadene ved en ombygging og nedleggelse kan bli høyere enn besparelsene, da kommunen allerede har investert betydelige midler i Hundsund. Om målet er å kunne tilby en permanent løsning for ungdomsskolekapasitet på Hundsund, så er det også mulighet for dette i tillegg til å ivareta barnehagetilbudet.
Skolemoduler som reelt alternativ: Det er behov for å sikre at alle alternativer er tilstrekkelig belyst, slik at løsningen blir både økonomisk forsvarlig og gunstig for lokalsamfunnet. Rimeligere løsninger for å øke ungdomsskolekapasiteten er ikke vurdert. Eksempelvis vil skolemoduler koste en brøkdel av en kostbar og irreversibel ombygging av Hundsund barnehage. FAU har vært i kontakt med to tilbydere av slike moduler. Et grovt overslag fra dem tilsier at skolemoduler vil koste i overkant av 85 mill. kroner mindre enn estimatene på å bygge om barnehagen. Videre vil kostnadene komme senere når det faktisk vil være bruk for klasserommene. Midlertidig skolemoduler vil være en mer effektiv bruk av kommunens ressurser og gi tid til å gjøre gode vurderinger fremfor en kostbar irreversibel ombygging av Hundsund barnehage som ødelegger velfungerende bygninger og svekker gode, etablerte tilbud.
Ingen befaring er utført i lokalene på Hundsund for å vurdere om bygget er egnet til ungdomsskolebruk, som øker sannsynligheten for underestimerte kostnader og viser en svak utredning og prosjektering. Kommunens budsjetterfaringer med byggeprosjekter tyder på at beløpet på 80 MNOK kan være lavt estimert, da en ombygging vil kreve omfattende strukturelle og tekniske tilpasninger, noe som kan øke kostnadene betraktelig.
Manglende helhetlig vurdering av kvalitet og kostnader: Det er ikke foretatt en helhetlig økonomisk konsekvensanalyse som vurderer samfunnskostnadene ved å legge ned en veldrevet og integrert barnehage som Hundsund. Dette omfatter blant annet økte vikarkostnader (som følge av lavere grunnbemanning i andre barnehager enn på Hundsund), kostnader knyttet til tap av kompetanse, reetableringskostnader, og økte utgifter til trafikk, sikkerhet og infrastruktur på Forneburingen. Uten en slik omfattende analyse risikerer man at en nedleggelse av den stabile Hundsund barnehage kan føre til økte totale kostnader, snarere enn besparelser.
Stabil og kompetent ansattgruppe: Hundsund har en stabil personalgruppe med høy kompetanse, der mange ansatte har jobbet over 10 år i barnehagen, og noen siden åpningen i 2008. Personalet har høyere utdanning, og Hundsund har tre ganger så mange ansatte med relevant høyere utdanning som Storøya. Dette skaper et trygt og kompetent miljø som er vanskelig og kostbart å erstatte. Spesialpedagogene i Bærum overleverte et skriv til administrasjonen i oktober der de sterkt fraråder å legge ned Hundsund. Dette oppfordrer vi sterkt politikerne til å legge til grunn.
Lav vikarbruk og høy foreldretilfredshet: Hundsund barnehage har den laveste bruken av vikartjenester på Fornebu, noe som gir stabilitet og trygghet for barna. Bruk av vikarbyråer er kostbart og gir utfordringer knyttet til kvalitet og kontinuitet, da vikarene ikke kan intervjues eller garanteres fast tilstedeværelse. Hundsund unngår dette gjennom et stabilt personale og topp score i foreldreundersøkelser, samt full kapasitet og ventelister.
Kompetansetap ved nedleggelse: Flertallet av de ansatte bor utenfor Bærum, og en nedleggelse vil føre til tap av betydelig kompetanse, ettersom mange ansatte vil forsvinne fra kommunen. Hundsund har spesielt gode uteområder, noe ansatte fremhever som en viktig faktor for trivsel og jobbmotivasjon. Et slikt miljø vil gå tapt ved en nedleggelse. Dette er spesielt viktig og vektlegge når man kjenner utfordringene med å rekruttere kvalifisert personell til sektoren.
Samfunnskostnader og trafikksikkerhet: En nedleggelse av Hundsund barnehage vil ha betydelige konsekvenser for trafikk og miljø på Forneburingen, der barnehagen per i dag har lav belastning grunnet sin beliggenhet. Samtidig er det risiko for svekket sosial stabilitet og tilhørighet i nærmiljøet, noe som ikke er tilstrekkelig vurdert.